Proprietatile hidratante si cosmetice ale uleiului de emu au fost evaluate într-un studiu clinic efectuat pe pacienti, de o echipa de cercetatori condusa de Dr. Alexander Zemtsov, dermatolog si profesor asociat la Indiana University School of Medicine, SUA..
Capacitatea uleiului de emu de a penetra în piele si a o hidrata, precum si mirosul sau, au fost comparate cu proprietatile similare ale unui ulei mineral sintetic, utilizat frecvent în SUA ca agent emulsifiant si lubrifiant în produsele cosmetice si farmaceutice cu uz extern.
Subiectii voluntari selectionati pentru a participa la studiu au avut o piele normala, fara acnee sau eczeme. Protocolul a prevazut ca studiul clinic sa fie "orb", ceea ce înseamna ca atît pacientii cît si investigatorii nu au putut identifica initial tipul de ulei care a fost utilizat de subiecti, flacoanele continînd cele doua uleiuri fiind marcate numai prin coduri.
La sfîrsitul studiului, fiecare pacient a completat un chestionar de evaluare folosind o scara de la 0 (nesatisfacator) la 5 ( excelent) pentru a compara efectul resimtit dupa aplicarea fiecarui ulei. De asemenea, ei au trebuit sa compare proprietatile hidratante, puterea de penetrare în piele, textura si orice efect secundar (astuparea porilor, miros dezagreabil, iritare, etc. ) Rezultatele obtinute au indicat ca uleiul de emu a avut o evaluare globala si o putere de penetrare în piele/permeabiltate superioare comparativ cu uleiul mineral, putînd fi utilizat pe scara larga în industria cosmetica si farmaceutica.
Utilizarea uleiului de emu în cosmetica se datoreste si proprietatii sale de a fi un excelent emolient si un bun emulsifiant. El poate înlocui în produsele cosmetice unii emolienti folositi curent pe scara comerciala, ca hidroxidul de potasiu, care pot produce iritatii ale pielii si sînt corosivi. Deoarece nu contine apa sau proteine, uleiul de emu prezinta avantajul de a nu crea un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor sau ciupercilor. Multe produse cosmetice produc alergii sau alte efecte secundare, din cauza formarii unor bacterii infectioase.
Informații suplimentare: 0722.293.146
Proprietatea uleiului de emu de a reduce sau chiar de a contribui la disparitia completa a cicatricelor a fost confirmata recent de un studiu clinic efectuat timp de 3 ani de catre chirurgul plastician Jerome Chao, directorul departamentului de Plastic Surgery Trauma la Albany Medical College, SUA.
Pentru majoritatea cicatricelor se constata o reducere a dimensiunii sau a culorii dupa o perioada mai lunga de timp, dar vindecarea completa nu se realizeaza fara tratament medical sau chiar prin chirurgie. De-alungul anilor cicatricele s-au tratat în special cu produsi pe baza de silicon, extract de ceapa (Mederma), poliuretan sau hidrocortizon/ silicone, dar eficacitatea acestor produsi nu a fost confirmata clinic.
În urma evaluarii eficacitatii fiecarui produs existent pe piata pentru tratarea cicatricelor, Dr. Chao a ajuns la concluzia ca nici unul din aceste produse nu poate controla inflamatia care se produce în urma inciziei chirurgicale, deoarece nu au capacitatea de a penetra în piele. În consecinta, chirurgul a recurs la uleiul de emu, cunoscut pentru proprietatile sale hidratante, transdermale, anti-inflamatorii si eficacitatea de a trata arsurile.
Într-un stadiu preliminar, Dr. Chao a efectuat un studiu pilot, pe un numar redus de paciente care au avut chirurgie pentru reducerea sînilor. Dupa operatie, pe cicartricea unui sîn s-a aplicat produsul Transdermis Scar Therapy un ser continînd ulei de emu pur, iar pe cicatricea simetrica pe alt doilea sîn s-a folosit produsul Mederma, folosit curent pentru tratamentul cicatricelor.
Tratamentul cicatricelor cu cele doua produse a fost initiat la doua saptamâni dupa operatie, cînd s-au retras pansamentele. Dupa 2 luni de tratament, pacientii au raportat o reducere mai semnificativa a cicatricei tratata cu ulei de emu, comparativ cu Mederma.
Datorita rezultatele pozitive ale acestui studiu limitat la un numar restrîns de pacienti, Dr. Chao a obtinut aprobarea pentru realizarea unui studiu clinic pe un numar mai mare de pacienti care au suferit interventii chirurgicale. Scopul acestui prim studiu de evaluare a tratamentului cicatricelor pentru oameni, a fost sa se dovedeasca clinic eficacitatea uleiului de emu.
În urma rezultatelor acestui studiu clinic care a durat 3 ani, serul Transdermis Scar Therapy, pe baza de ulei de emu, se foloseste cu succes pentru tratamentul cicatricelor provocate de raniri, arsuri, muscaturi si interventii chirurgicale. Serul este unicul produs natural pe piata cu aceasta utilizare.
Figurile urmatoare indica evolutia cicatricelor unei paciente în urma tratamentului cu Transdermis Scar Therapy.
|
Înainte de tratament
|
|
Dupa tratament
|
Uleiul de emu accelereaza deasemenea vindecarea vînatailor si contuziunilor.
Informații suplimentare: 0722.293.146
Eczema este o boala cronica a pielii care poate apare în copilarie sau la o vîrsta adulta. Se manifesta prin înrosirea pielii, mîncarimi si senzatia de arsura. Boala apare cu predilectie la persoanele care sufera frecvent de rinite, conjunctivite, astm alergic sau au alergii alimentare.
În ultimii ani uleiul de emu a început sa fie utilizat cu succes în tratamentul diverselor tipuri de eczeme ca eczema atopica, de contact, seboreica, etc. Datorita compozitiei sale chimice, proprietatilor bacteriostatice, hipoalergenice, anti-inflamatorii si anti-comedonice, uleiul de emu furnizeaza pielii elemente nutritive, o hidrateaza si reduce iritatia.
În urma tratamentului cu ulei de emu, simptomele eczemei pot fi atenuate sau chiar pot dispare. Uleiul contribuie la curatirea pielii, reduce durerea si inflamatia.
Figurile urmatoare prezinta evolutia unei eczemei severe faciale la o pacienta în vîrsta care a fost tratata cu medicamente de sinteza (cortizon, antibiotice) pe cale orala si prin injectare, timp de 8 saptamîni. Deoarece nu s-au obtinut rezultate, s-a încetat administrarea medicamentelor si s-a început aplicarea uleiului de emu.
|
|
|
![]() Leziunea dupa trei saptamîni de tratament cu ulei de emu pur |
Pacienta a fost tratata de Dr. Dan Dean, în Mount Pleasant, Michigan. Dupa trei saptamîni de tratament cu ulei de emu, eczema a disparut.
În prezent, Dr. Jim Kiatos, de la Victoria University, Australia, efectueaza un studiu clinic pentru evaluarea efectului uleiului de emu asupra severitatii eczemei si calitatii de viata a pacientilor afectati.
Studiul are ca obiectiv sa determine daca uleiul de emu aplicat local, oral, sau prin combinarea celor doua tratamente are efect asupra:
În studiu sînt inclusi 120 de participanti diagnosticati cu eczema (dermatita atopica) la coate sau în regiunea situata în spatele genunchilor.
Informații suplimentare: 0722.293.146
Psoriazisul este o boala necontagioasa a pielii care se manifesta in special prin leziuni umflate ale pielii, acoperite cu o coaja sub forma de solzi albi, argintii. Cel mai comun tip de psoriasis este cel numit "psoriazis in placi".
Pîna in prezent cauzele psoriazisului nu sînt exact cunoscute, desi se accepta ideia ca exista un factor genetic. Expertii in acest domeniu considera ca o persoana este nascuta cu o predispozitie genetica pentru psoriazis De altfel, un studiu recent a stabilit ca psoriazisul este o boala autoimuna a pielii.
Tratamentele care produc o ameliorare temporara au diferite grade de succes. De obicei, medicamentele sînt scumpe si tratamentele sînt foarte îndelungate. Psoriazisul nu are o evolutie previzibila, manifestîndu-se diferit la fiecare persoana.
În viitor, studii suplimentare vor fi necesare pentru a se descoperi tratamente eficace pentru fiecare pacient. În prezent nu se poate afirma ca uleiul de emu poate sa vindece psoriazisul, dar numeroase persoane care l-au folosit au constatat o ameliorare a starii pielii uscate si a mîncarimilor produse de aceasta boala. Uleiul de emu hraneste tesutul si poate ajuta procesul de crestere normala a celulelor pielii, reducînd procesul de crestere alternativa care cauzeaza leziunile de psoriazis. În present, nu este însa posibil sa se prezica eficacitatea produsului pentru o persoana afectata de psoriazis. Organismul fiecarui pacient fiind diferit, persoana cu psoriazis poate sa testeze uleiul de emu pentru a-i constata eficacitatea. În ansamblu, concluziile consumatorilor sînt foarte pozitive. Esta Kronberg, medic dermatolog în Houston, specialista în chirurgie dermatologica si dermatologie cosmetica, este unul din numerosii experti în medicina care combina avantajele medicinii conventionale si celei alternative.
Dr. Kronberg trateaza frecvent cu ulei de emu unele afectiuni acute ale pielii ca arsurile, psoriazis, rozacee, eczema.
Rozacea este o inflamare cronica a pielii care se manifesta prin înrosirea unor suprafete ale fetei, umflare, sau eruptii asemanatoare acneei. Aceasta boala afecteaza aproximativ 6% din populatie, dar unele persoane cu rozacea nu sînt la curent ca au aceasta boala.
În general este dificil sa se puna diagnosticul correct pentru rozacea în primele faze ale bolii, deoarece simptomele evolueaza gradat. Cauza exacta a bolii nu este cunoscuta, dar cercetari recente au indicat ca bacteria Mycoplasma, care are un rol si în aparitia artritei si a psoriazului, ar putea fi responsabila.
În prezent nu exista o cura pentru rozacea. Medicii recomanda curatirea în profunzime a pielii si aplicarea unui hidratant. Datorita faptului ca uleiul de emu are proprietati hidratante, patrunde cu usurinta în piele, are un effect anti-inflamator si nu produce închiderea porilor, produsul este utilizat pentru ameliorarea simptomelor bolii.
Uleiul de emu are proprietatea de a stimula cresterea parului si de a preveni pierderea acestuia. Brevetele americane No. 5744128 si No. 5958384 cu titlul "Folosirea uleiului de emu pentru stimularea regenerarii pielii si cresterii parului", publicate în 1998, protejeaza descoperirea ca uleiul de emu aplicat local stimuleaza producerea de melanina si cresterea parului.
Exista deasemenea o cerere pentru aprobarea brevetului "Stimulent pentru radacina parului uman, care foloseste ulei de emu pentru transportul terapeutic al unor uleiuri esentiale la foliculele parului". Brevetul se refera la descoperirea unei formulari cu ulei de emu pentru transportul trandermic al uleiurilor esentiale de cimbru, rosmarin, lavanda, cedru, avînd efectul de a patrunde în scalpul uman si de a stimula cresterea parului în folicule.
Proprietatea uleiului de emu de a stimula cresterea parului se bazeaza pe faptul ca este un agent anti-inflamator care regenereaza celulele pielii, stimulînd sinteza de DNA în epidermis, dezvoltarea si cresterea foliculelor de par si înmultirea celulelor din jurul acestor folicule.
Alopecia este o boala destul de frecventa care se manifesta prin pierderea parului din cap, din barba, sau dintr-o alta regiune a corpului. Pierderea parului se poate face în smocuri mai mari sau mai mici si este caracteristica în aceeasi masura femeilor si barbatilor.
În boala denumita alopecia areata, foliculele de par afectate devin foarte mici si reduc procesul de regenerare a parului. Dupa ce parul a cazut, el nu se mai reface timp de luni sau ani de zile.
O serie de pacienti care au folosit uleiul de emu în urma pierderii parului, au raportat regenerarea acestuia.
Informații suplimentare: 0722.293.146